Bitmind Опубліковано 1 січня, 2024 Опубліковано 1 січня, 2024 Українці, розкажіть, як у вас справи з e-деклараціями. Я з цієї теми мало знаю, лише чув уривками інформацію. Загальний принцип – чиновник декларує доходи та брехня у декларації є злочином, декларація вивішується у відкритий доступ, перша декларація була з амністією. Напевно, багато чиновників у першій декларації завищували свої доходи, щоб заздалегідь оголосити завищені цифри (далі коли накрадеш нове – видно не буде). Це недолік у законі – треба було карати не лише за занижені декларації, а й за завищені. Я хочу поміркувати на цю тему, хоча попереджаю що знаю дуже мало і можу сильно помилитися. У житті часто буває дилема між публічністю та анонімністю; якщо чиновники декларують, де вони живуть і скільки у них палаців, це ніби допомагає боротися з корупціонерами, але також робить цих чиновників більш уразливими перед криміналом. Отже, не впевнений, що це в принципі правильний підхід. Можливо, вдалим підходом був би такий: декларації чиновників відомі лише співробітникам поліції. І чиновник може уповноважити поліцію передати дані про його декларацію іншим людям, яких він обере. Це спрацює в моделі демократії: керівництво будь-якої партії змушуватиме своїх членів показувати керівництву декларації, і корупціонерів виганятимуть із партій та звільнятимуть з посад.
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.