GiRaFo.chka Опубліковано 29 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 29 серпня, 2013 Давай. принимаю натурой, по новой почте. :lol: просьба настолько важна, что натуру готова предоставить живьём. (благо, недалеко ехать). Отправила. Читай. Уточнения поступят позже. Пока осмысляй. Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
За У проти М. Опубліковано 29 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 29 серпня, 2013 просьба настолько важна, что натуру готова предоставить живьём. (благо, недалеко ехать). Отправила. Читай. Уточнения поступят позже. Пока осмысляй. А, кому она нужна натура неживая, нам свежую, желательно с утречка, страсть любим первым быть. :lol: Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
GiRaFo.chka Опубліковано 29 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 29 серпня, 2013 А, кому она нужна натура неживая, нам свежую, желательно с утречка, страсть любим первым быть. :lol: еще скажи в 5 утра.. Какие вы все одинаковые все -таки, ужос)))))))))) Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
Churchill Опубліковано 29 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 29 серпня, 2013 А, кому она нужна натура неживая, нам свежую, желательно с утречка, страсть любим первым быть. :lol:ну в гомно вступить ты всегда первый. Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
Churchill Опубліковано 29 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 29 серпня, 2013 еще скажи в 5 утра.. Какие вы все одинаковые все -таки, ужос))))))))))йа во сколько же в5 ему памперсы менять Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
GiRaFo.chka Опубліковано 29 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 29 серпня, 2013 йа во сколько же в5 ему памперсы менять кто о чем. Мы об утреннем сексе. А ты - о памперсах? Не рановато ли как для студента? Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
Churchill Опубліковано 29 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 29 серпня, 2013 кто о чем. Мы об утреннем сексе. А ты - о памперсах? Не рановато ли как для студента?так вот и я думаю, какой нах в пять часов у тебя секс. :lol: Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
GiRaFo.chka Опубліковано 29 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 29 серпня, 2013 так вот и я думаю, какой нах в пять часов у тебя секс. :lol: а я ж о чем.. О нах. так вам разве объяснишь, что спать хочется...)))))))))))))) Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
Churchill Опубліковано 29 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 29 серпня, 2013 а я ж о чем.. О нах. так вам разве объяснишь, что спать хочется...))))))))))))))да пусть по мечтает Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
Дэна Опубліковано 29 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 29 серпня, 2013 кто о чем. Мы об утреннем сексе. А ты - о памперсах? Не рановато ли как для студента?Тебе говорят:"кому она нужна - твоя натура", а ты вновь о сексе лепечешь, престарелая)))). Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
Гість бандерлог Опубліковано 29 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 29 серпня, 2013 еще скажи в 5 утра.. Какие вы все одинаковые все -таки, ужос)))))))))) кто о чем. Мы об утреннем сексе. А ты - о памперсах? Не рановато ли как для студента? То Чурч з Лондону, трішки не догоня. Він що, звідтіля знає розпорядок руху поїздів Харків -Лисичанськ? Раненько прибувають! Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
Churchill Опубліковано 29 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 29 серпня, 2013 То Чурч з Лондону, трішки не догоня. Він що, звідтіля знає розпорядок руху поїздів Харків -Лисичанськ? Раненько прибувають! А вот обизянство всё знает. Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
Дэна Опубліковано 29 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 29 серпня, 2013 То Чурч з Лондону, трішки не догоня. Він що, звідтіля знає розпорядок руху поїздів Харків -Лисичанськ? Раненько прибувають! Да ..раненько...вот только одни поезда, а Юля обычно никого дождаться не может. Зуб даю. Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
Гість бандерлог Опубліковано 29 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 29 серпня, 2013 А вот обизянство всё знает. А то! В Харкові гарний зоопарк. Їхні мавпи розповідали, як їх на гастролі в Лисичанськ возили. Саме цим поїздом. Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
Дэна Опубліковано 29 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 29 серпня, 2013 А, кому она нужна натура неживая, нам свежую, желательно с утречка, страсть любим первым быть. :lol:Вновь уморил: первым в эти сутки, утречком. :lol: А в прошлые - не успел, не первый, но это и совсем не важно. Главное, чтобы сегодня с утречка наконец-то успеть. А после меня пусть хоть потоп: у жены хоть 10, хоть 20. Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
GiRaFo.chka Опубліковано 29 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 29 серпня, 2013 Украина прямо попросила ЕС взять и купить то, что Россия на границе мариновала В свете российских ультиматумов переориентация экспорта отлагательств не терпит. Советник Президента-уполномоченный Украины по вопросам внешнеполитических и интеграционных процессов, глава представительства Украины при Европейском Союзе Константин Елисеев уверен, что, несмотря на ультиматумы и давление, процесс европейской интеграции Украины необратим. Об этом он сказал во время заседания комитета Европейского парламента по внешним отношениям, посвященного обсуждению ситуации между Украиной и Россией. «Я хотел бы подтвердить четкое сообщение, что, несмотря на все возможные ультиматумы, проверки и нервные реакции, соглашение об ассоциации между Украиной и ЕС будет подписано в ноябре. Процесс интеграции Украины в ЕС является необратимым», - подчеркнул Елисеев. Посол подчеркнул, что Украина полна решимости выполнить свою часть работы в соответствии с выводами Совета ЕС от декабря 2012 года, которые необходимы для подписания соглашения об ассоциации. В то же время, по мнению Елисеева, в ситуации с Россией Украине необходима поддержка Евросоюза. Посол отметил, что Украине необходима поддержка евроструктур в подписании соглашения об ассоциации, интенсификация контактов между руководством ЕС, Украиной и Россией, проведение разъяснительной кампании о выгодах данного соглашения. «ЕС может облегчить доступ на свой рынок для некоторых украинских продуктов, соответствующих европейским стандартам», - добавил Елисеев. Посол подчеркнул, что Украина настроена на поиск конструктивного и компромиссного решения в ситуации, которая сложилась с Россией. С такой целью, по его словам, в Москву (Россия) 26 августа отправилась правительственная делегация. Однако после переговоров, как отметил Елисеев, последовало заявление советника Президента России Сергея Глазьева о том, что если Украина подпишет соглашение об ассоциации с Евросоюзом, то перестанет быть стратегическим партнером России и потеряет статус субъекта международного права. Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
Эдуардыч Опубліковано 30 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 30 серпня, 2013 На рынке ТС свет клином не сошелся, есть иные рынки, более надежные и без истерии будут покупать украинское. У 2014 році Україна планує розпочати експорт м’яса до Китаю 14.08.2013 Україна може розпочати експорт м’яса та м’ясопродукції до Китаю вже з наступного року. Для цього вже ведеться робота щодо сертифікації українського м’яса. Окрім того, найближчим часом Китай завершить сертифікацію українських пшениці, ячменю та сої. Про це сьогодні на брифінгу в Кабміні повідомив Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк. «Нещодавно я мав тижневий візит до Китайської Народної Республіки. І хочу зазначити, що ринок цієї країни є одним з найбільш зарегульованих. Однак нам вдалося досягти значних результатів у просуванні своєї сільгосппродукції до Китаю. Так, на сьогодні ми вже маємо сертифікацію кукурудзи. Наступного тижня приїде робоча група, яка завершить сертифікацію пшениці, ячменю, сої», − зазначив Міністр. Також, за словами очільника відомства, в Україні вже приступили до роботи щодо постачання м’яса та м’ясопродукції на китайський ринок. «Сертифікація м’яса може зайняти 2-3 місяці. І вже з наступного року Україна планує розпочати постачання м’яса та м’ясопродукції до Китаю», − додав Микола Присяжнюк. За повідомленням Прес-служби Мінагрополітики Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
Churchill Опубліковано 30 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 30 серпня, 2013 На рынке ТС свет клином не сошелся, есть иные рынки, более надежные и без истерии будут покупать украинское. У 2014 році Україна планує розпочати експорт м’яса до Китаю 14.08.2013 Україна може розпочати експорт м’яса та м’ясопродукції до Китаю вже з наступного року. Для цього вже ведеться робота щодо сертифікації українського м’яса. Окрім того, найближчим часом Китай завершить сертифікацію українських пшениці, ячменю та сої. Про це сьогодні на брифінгу в Кабміні повідомив Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк. «Нещодавно я мав тижневий візит до Китайської Народної Республіки. І хочу зазначити, що ринок цієї країни є одним з найбільш зарегульованих. Однак нам вдалося досягти значних результатів у просуванні своєї сільгосппродукції до Китаю. Так, на сьогодні ми вже маємо сертифікацію кукурудзи. Наступного тижня приїде робоча група, яка завершить сертифікацію пшениці, ячменю, сої», − зазначив Міністр. Також, за словами очільника відомства, в Україні вже приступили до роботи щодо постачання м’яса та м’ясопродукції на китайський ринок. «Сертифікація м’яса може зайняти 2-3 місяці. І вже з наступного року Україна планує розпочати постачання м’яса та м’ясопродукції до Китаю», − додав Микола Присяжнюк. За повідомленням Прес-служби Мінагрополітики Ну теперь укры заживут, хоть будут голодные, но за то все на китайских внедорожниках. Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
Дэна Опубліковано 30 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 30 серпня, 2013 Ну теперь укры заживут, хоть будут голодные, но за то все на китайских внедорожниках.Китай Россия с собою сдружит. Куда там украм. Они же в Евразийский союз отказываются идти. Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
GiRaFo.chka Опубліковано 30 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 30 серпня, 2013 Ну теперь укры заживут, хоть будут голодные, но за то все на китайских внедорожниках. в отличие от россии, хохлы предпочитают не приобретать китайские авто. Да будет тебе известно. А голодных украинцев ты видел? Это англичане все тощие шо воблы. А у нас размеры приближены к размерам предмета нашей национальной гордости.. Увы. Украина растет вширь)))) Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
Churchill Опубліковано 30 серпня, 2013 Поділитися Опубліковано 30 серпня, 2013 в отличие от россии, хохлы предпочитают не приобретать китайские авто. Да будет тебе известно. А голодных украинцев ты видел? Это англичане все тощие шо воблы. А у нас размеры приближены к размерам предмета нашей национальной гордости.. Увы. Украина растет вширь)))) Ну мне нравится, когда люди с пеной у рта, говорят о том, что совершенно не знают, да жирафа. Проблема №1 у англичанок это ожирение. Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
Гість Дэнa Опубліковано 1 вересня, 2013 Поділитися Опубліковано 1 вересня, 2013 Одно мнение : Україна викликає найбільше розчарування – Френсіс Фукуяма В Україні становище з демократією викликає найбільше розчарування, а Білорусь перестрибнула відразу від радянської диктатури до диктатури іншого роду – так оцінює становище у регіоні Френсіс Фукуяма, культовий американський політолог і філософ, автор книжки "Кінець історії і остання людина". Кореспондент Радіо Свобода зустрілася з Френсісом Фукуямою у Стенфордському університеті в Каліфорнії у США. – Пане Фукуяма, які соціально-політичні процеси у Східній Європі та Росії, на Вашу думку, мають найбільше значення і є вирішальними для майбутнього? – На жаль, багато останніх подій були скоріше негативними. З моменту обрання Путіна президентом Росія послідовно рухається у зворотному від демократії напрямку. Немає вільної конкуренції інших політичних сил. Україна ж викликає особливе розчарування. Я думав, що у 2005 році Україна мала шанс стати справжньою демократією. Але президент Янукович після його обрання демонструє, що йому досі властиві авторитарні інстинкти. Тому, думаю, більшість тенденцій у цьому регіоні несприятливі для демократії. – Чому так багато пострадянських країн зіткнулись із загрозою диктатури? – Я думаю, причин кілька. Перша – це те, що самі спроби встановити демократію на цій території були дуже хаотичні. Демократичні сили не змогли об’єднатися і наробили помилок. Так, наприклад, вийшло з помаранчевою коаліцією в Україні, яка була внутрішньо роз’єднана і мало зробила у сфері управління країною. Але ще глибша проблема – це відсутність ґрунтовних інститутів. Це триває ще з радянських часів, коли не було політичних партій, громадянського суспільства, або ж воно було дуже слабке. І все це в умовах дуже сильної і репресивної держави, яка не здатна при цьому обслуговувати інтереси своїх громадян, загрузла в корупції і не підкоряється законам. Процес становлення цих інститутів дуже непростий і вимагає тривалого часу. – На Вашу думку, США зробили кілька помилок у цьому регіоні. Які саме? – Гадаю, помилки були і політичні, і просто з неуважності. З політичного погляду помилка була якраз у вірі багатьох американців у те, що коли люди втомилися від диктатури, то цього достатньо для того, щоб встановити дієву демократію. Гадаю, що недостатньо звертали увагу на необхідність побудови ефективних інститутів, які б цю демократію підтримували. І, напевно, США могли б підтримувати побудову демократії на самому початку – в 1990-ті роки. Особливо це стосується Росії. Що стосується міжнародної політики, то, думаю, велика кількість росіян перестала підтримувати американців, зокрема, через розширення НАТО. – Ви говорите про те, що Росія рухається у зворотному напрямку від демократії. Чи те, що Росія оточує себе багатьма авторитарними державами і підтримує їх, також сприяє закріпленню авторитарних тенденцій у самій Росії? – Безумовно, Росія зовсім не зацікавлена в тому, щоб у сусідніх країнах встановлювалися здорові демократії. Адже це давало б "поганий сигнал" її громадянам. Росії, мабуть, більше подобається мати сусідами авторитарні держави. Тому ми спостерігаємо дедалі більш явне співробітництво між Росією та іншими авторитарними державами в рамках єдиного торгового простору, енергетичної та транспортної політики тощо. – Зараз увага Заходу звернена переважно на Росію. Може, ефективніше було б послідовно і уважно підтримувати демократичні зміни в сусідніх країнах? – Можна було б подумати, що для України або Грузії приєднання до НАТО – це гарний вихід. Але практично я не думаю, щоб це була мудра ідея. НАТО – по суті військовий альянс. Його члени зобов’язані вступати у воєнні дії на захист інших членів, коли на тих нападають. Я думаю, що ідея приєднання до НАТО не дуже здійсненна зараз для цих країн. А ЄС – це інша справа. ЄС – не військовий союз. Думаю, що є речі, які ЄС міг зробити, щоб простимулювати реформу інститутів у всіх державах, про які ми говоримо, особливо в Україні, щоб підштовхнути їх у більш демократичному напрямку. Але важелі впливу і ЄС, і США в цій частині світу обмежені. – Чому ЄС прямо не пропонує тій же Україні чи Білорусі перспективу вступу до спільноти? – Причини цього очевидні. Багато європейців думають, що ЄС розширюється занадто швидко. Багато хто вважає, що Болгарію і Румунію прийняли передчасно. Після їхнього вступу в ЄС ці країни почали дуже відставати з погляду корупції, функціонування їхніх інститутів. Звичайно, якщо дивитися з погляду інтересів міжнародної політики, то ЄС зацікавлений у тому, щоб заохочувати якнайбільше людей приєднуватися. Але з погляду здоров’я самого ЄС краще, щоб він був маленький. Адже тоді легше підтримувати високі стандарти всередині. Тому ЄС повинен знаходити рівновагу між двома цими напрямами. – У довгостроковій перспективі чи Ви бачите шанси країн, що розташовані між Росією і ЄС, зберегти свою незалежність? – Я думаю, що найважливіша річ, яка тут відбувається – це суспільні зміни. Ці країни ростуть і з погляду освіти, і з погляду розподілу благ. Разом з цим поступово в людей змінюються погляди. Це можна побачити стосовно Росії. Принаймні, у великих містах, таких, як Москва і Санкт-Петербург, є дуже багато людей, яким не подобається пан Путін. Навіть якщо це не вся Росія, але є впливові групи людей, які не сприймають його спосіб правління, не вірять, що його обрали легітимно тощо. Я думаю, що з часом таких людей ставатиме дедалі більше. До того ж, чим довше диктатори тримаються при владі, тим гірше йдуть їхні справи – взяти хоча б управління економікою. Нарешті люди втомлюються жити при одному і тому ж диктаторі. На жаль, у Білорусі цього ще не відбулося (сміється), але в якийсь момент це має статися. – Як Ви оцінюєте роль середнього класу у перехідних державах, чи середній клас на цьому просторі сильно відрізняється від того, що є, скажімо, в Туреччині чи Бразилії? – Поведінка середнього класу схожа в різних країнах світу. Я не думаю, що вона фундаментально відрізняється в Білорусі, Росії, Китаї, Бразилії чи Туреччині. Це краще освічені люди, маєтніші, яких більше турбує політика, і вони більш відкриті для зовнішнього впливу. Але ці характеристики значною мірою залежать від особистого досвіду. У Росії велика кількість таких людей пройшла єльцинський етап 1990-х – вони пам’ятають часи економічного хаосу, зовнішньополітичної слабкості держави. І всі ці погані спогади асоціюються з періодом "демократії". Тому деякі з них стали підтримувати Путіна. Думаю, що якщо ці спогади розвіються, люди зрозуміють, що їхня країна розвивається стабільно, відносно добре з економічного погляду, то вони стануть зацікавлені в більшій політичній участі, у великих свободах, можливостях особистого вибору в житті. І вони вже не будуть так легко миритися з авторитарним правлінням. Але це не відбувається автоматично. Не буває так, що, досягнувши певного рівня освіти або добробуту, люди автоматично стають більш демократичними. Це набагато складніший процес. – Як на ці зміни впливатиме Китай? – Я думаю, що Китай і його модель правління в найближчі десять років зіштовхнуться з великими проблемами. Економічна модель вже не буде така ефективна, як раніше, і зростання економіки стане повільнішим. До того ж в Китаї утворився великий середній клас. Хоча він значною мірою підтримує чинну владу, я не думаю, що ця підтримка буде продовжуватися, якщо економіка вповільниться. У найближчі 10 років Китай значно втратить свою привабливість як альтернатива західній демократії, якою він зараз виступає. – Аналізуючи ситуацію, Ви часто згадуєте Путіна і Януковича, але ніколи не згадуєте Лукашенка. І це загальна тенденція, тобто Ви далеко не єдиний дослідник, який не враховує Білорусі у своїх розрахунках. Чому так? – Я думаю, причина в тому, що на демократію в Росії і в Україні в певному сенсі є більші сподівання. Коли Єльцин поставив на своє місце Путіна, то багато хто сподівався, що він дійсно наведе порядок в країні, але при цьому залишиться демократом. Подібним чином і в Україні після Помаранчевої революції люди мали великі сподівання. А в Білорусі, на жаль, одна і та ж людина керує країною фактично з моменту падіння комунізму. Тому Білорусь завжди виглядає як держава, в якій не було моменту для справжнього прориву, що його мали Росія і Україна. У мене були студенти з Білорусі, я розмовляв з людьми, намагаючись зрозуміти, чому ця країна пішла зовсім іншим шляхом, ніж Росія та Україна. І я досі не зрозумів. Довідка: Френсіс Фукуяма (нар. 1952) – американський політолог і філософ. Автор книжок "Кінець історії і остання людина" (1992), "Великий розрив" (1999), "Сильна держава: управління і світовий порядок в 21-му столітті" (2004), "Америка на роздоріжжі: демократія, влада і спадщина неоконсерватизму" (2006). Тепер Френсіс Фукуяма обіймає посаду старшого наукового співробітника Центру з питань демократії, розвитку і верховенства права у Стенфорді. Також він – провідний науковий співробітник Інституту міжнародних досліджень Фрімена Спольї при Стенфордскому університеті (США). Радіо Свобода висловлює подяку Центрові з питань демократії, розвитку і верховенства закону (Стенфордський університет, США) за допомогу в підготовці інтерв’ю. Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
Churchill Опубліковано 1 вересня, 2013 Поділитися Опубліковано 1 вересня, 2013 Одно мнение : Україна викликає найбільше розчарування – Френсіс Фукуяма В Україні становище з демократією викликає найбільше розчарування, а Білорусь перестрибнула відразу від радянської диктатури до диктатури іншого роду – так оцінює становище у регіоні Френсіс Фукуяма, культовий американський політолог і філософ, автор книжки "Кінець історії і остання людина". Кореспондент Радіо Свобода зустрілася з Френсісом Фукуямою у Стенфордському університеті в Каліфорнії у США. – Пане Фукуяма, які соціально-політичні процеси у Східній Європі та Росії, на Вашу думку, мають найбільше значення і є вирішальними для майбутнього? – На жаль, багато останніх подій були скоріше негативними. З моменту обрання Путіна президентом Росія послідовно рухається у зворотному від демократії напрямку. Немає вільної конкуренції інших політичних сил. Україна ж викликає особливе розчарування. Я думав, що у 2005 році Україна мала шанс стати справжньою демократією. Але президент Янукович після його обрання демонструє, що йому досі властиві авторитарні інстинкти. Тому, думаю, більшість тенденцій у цьому регіоні несприятливі для демократії. – Чому так багато пострадянських країн зіткнулись із загрозою диктатури? – Я думаю, причин кілька. Перша – це те, що самі спроби встановити демократію на цій території були дуже хаотичні. Демократичні сили не змогли об’єднатися і наробили помилок. Так, наприклад, вийшло з помаранчевою коаліцією в Україні, яка була внутрішньо роз’єднана і мало зробила у сфері управління країною. Але ще глибша проблема – це відсутність ґрунтовних інститутів. Це триває ще з радянських часів, коли не було політичних партій, громадянського суспільства, або ж воно було дуже слабке. І все це в умовах дуже сильної і репресивної держави, яка не здатна при цьому обслуговувати інтереси своїх громадян, загрузла в корупції і не підкоряється законам. Процес становлення цих інститутів дуже непростий і вимагає тривалого часу. – На Вашу думку, США зробили кілька помилок у цьому регіоні. Які саме? – Гадаю, помилки були і політичні, і просто з неуважності. З політичного погляду помилка була якраз у вірі багатьох американців у те, що коли люди втомилися від диктатури, то цього достатньо для того, щоб встановити дієву демократію. Гадаю, що недостатньо звертали увагу на необхідність побудови ефективних інститутів, які б цю демократію підтримували. І, напевно, США могли б підтримувати побудову демократії на самому початку – в 1990-ті роки. Особливо це стосується Росії. Що стосується міжнародної політики, то, думаю, велика кількість росіян перестала підтримувати американців, зокрема, через розширення НАТО. – Ви говорите про те, що Росія рухається у зворотному напрямку від демократії. Чи те, що Росія оточує себе багатьма авторитарними державами і підтримує їх, також сприяє закріпленню авторитарних тенденцій у самій Росії? – Безумовно, Росія зовсім не зацікавлена в тому, щоб у сусідніх країнах встановлювалися здорові демократії. Адже це давало б "поганий сигнал" її громадянам. Росії, мабуть, більше подобається мати сусідами авторитарні держави. Тому ми спостерігаємо дедалі більш явне співробітництво між Росією та іншими авторитарними державами в рамках єдиного торгового простору, енергетичної та транспортної політики тощо. – Зараз увага Заходу звернена переважно на Росію. Може, ефективніше було б послідовно і уважно підтримувати демократичні зміни в сусідніх країнах? – Можна було б подумати, що для України або Грузії приєднання до НАТО – це гарний вихід. Але практично я не думаю, щоб це була мудра ідея. НАТО – по суті військовий альянс. Його члени зобов’язані вступати у воєнні дії на захист інших членів, коли на тих нападають. Я думаю, що ідея приєднання до НАТО не дуже здійсненна зараз для цих країн. А ЄС – це інша справа. ЄС – не військовий союз. Думаю, що є речі, які ЄС міг зробити, щоб простимулювати реформу інститутів у всіх державах, про які ми говоримо, особливо в Україні, щоб підштовхнути їх у більш демократичному напрямку. Але важелі впливу і ЄС, і США в цій частині світу обмежені. – Чому ЄС прямо не пропонує тій же Україні чи Білорусі перспективу вступу до спільноти? – Причини цього очевидні. Багато європейців думають, що ЄС розширюється занадто швидко. Багато хто вважає, що Болгарію і Румунію прийняли передчасно. Після їхнього вступу в ЄС ці країни почали дуже відставати з погляду корупції, функціонування їхніх інститутів. Звичайно, якщо дивитися з погляду інтересів міжнародної політики, то ЄС зацікавлений у тому, щоб заохочувати якнайбільше людей приєднуватися. Але з погляду здоров’я самого ЄС краще, щоб він був маленький. Адже тоді легше підтримувати високі стандарти всередині. Тому ЄС повинен знаходити рівновагу між двома цими напрямами. – У довгостроковій перспективі чи Ви бачите шанси країн, що розташовані між Росією і ЄС, зберегти свою незалежність? – Я думаю, що найважливіша річ, яка тут відбувається – це суспільні зміни. Ці країни ростуть і з погляду освіти, і з погляду розподілу благ. Разом з цим поступово в людей змінюються погляди. Це можна побачити стосовно Росії. Принаймні, у великих містах, таких, як Москва і Санкт-Петербург, є дуже багато людей, яким не подобається пан Путін. Навіть якщо це не вся Росія, але є впливові групи людей, які не сприймають його спосіб правління, не вірять, що його обрали легітимно тощо. Я думаю, що з часом таких людей ставатиме дедалі більше. До того ж, чим довше диктатори тримаються при владі, тим гірше йдуть їхні справи – взяти хоча б управління економікою. Нарешті люди втомлюються жити при одному і тому ж диктаторі. На жаль, у Білорусі цього ще не відбулося (сміється), але в якийсь момент це має статися. – Як Ви оцінюєте роль середнього класу у перехідних державах, чи середній клас на цьому просторі сильно відрізняється від того, що є, скажімо, в Туреччині чи Бразилії? – Поведінка середнього класу схожа в різних країнах світу. Я не думаю, що вона фундаментально відрізняється в Білорусі, Росії, Китаї, Бразилії чи Туреччині. Це краще освічені люди, маєтніші, яких більше турбує політика, і вони більш відкриті для зовнішнього впливу. Але ці характеристики значною мірою залежать від особистого досвіду. У Росії велика кількість таких людей пройшла єльцинський етап 1990-х – вони пам’ятають часи економічного хаосу, зовнішньополітичної слабкості держави. І всі ці погані спогади асоціюються з періодом "демократії". Тому деякі з них стали підтримувати Путіна. Думаю, що якщо ці спогади розвіються, люди зрозуміють, що їхня країна розвивається стабільно, відносно добре з економічного погляду, то вони стануть зацікавлені в більшій політичній участі, у великих свободах, можливостях особистого вибору в житті. І вони вже не будуть так легко миритися з авторитарним правлінням. Але це не відбувається автоматично. Не буває так, що, досягнувши певного рівня освіти або добробуту, люди автоматично стають більш демократичними. Це набагато складніший процес. – Як на ці зміни впливатиме Китай? – Я думаю, що Китай і його модель правління в найближчі десять років зіштовхнуться з великими проблемами. Економічна модель вже не буде така ефективна, як раніше, і зростання економіки стане повільнішим. До того ж в Китаї утворився великий середній клас. Хоча він значною мірою підтримує чинну владу, я не думаю, що ця підтримка буде продовжуватися, якщо економіка вповільниться. У найближчі 10 років Китай значно втратить свою привабливість як альтернатива західній демократії, якою він зараз виступає. – Аналізуючи ситуацію, Ви часто згадуєте Путіна і Януковича, але ніколи не згадуєте Лукашенка. І це загальна тенденція, тобто Ви далеко не єдиний дослідник, який не враховує Білорусі у своїх розрахунках. Чому так? – Я думаю, причина в тому, що на демократію в Росії і в Україні в певному сенсі є більші сподівання. Коли Єльцин поставив на своє місце Путіна, то багато хто сподівався, що він дійсно наведе порядок в країні, але при цьому залишиться демократом. Подібним чином і в Україні після Помаранчевої революції люди мали великі сподівання. А в Білорусі, на жаль, одна і та ж людина керує країною фактично з моменту падіння комунізму. Тому Білорусь завжди виглядає як держава, в якій не було моменту для справжнього прориву, що його мали Росія і Україна. У мене були студенти з Білорусі, я розмовляв з людьми, намагаючись зрозуміти, чому ця країна пішла зовсім іншим шляхом, ніж Росія та Україна. І я досі не зрозумів. Довідка: Френсіс Фукуяма (нар. 1952) – американський політолог і філософ. Автор книжок "Кінець історії і остання людина" (1992), "Великий розрив" (1999), "Сильна держава: управління і світовий порядок в 21-му столітті" (2004), "Америка на роздоріжжі: демократія, влада і спадщина неоконсерватизму" (2006). Тепер Френсіс Фукуяма обіймає посаду старшого наукового співробітника Центру з питань демократії, розвитку і верховенства права у Стенфорді. Також він – провідний науковий співробітник Інституту міжнародних досліджень Фрімена Спольї при Стенфордскому університеті (США). Радіо Свобода висловлює подяку Центрові з питань демократії, розвитку і верховенства закону (Стенфордський університет, США) за допомогу в підготовці інтерв’ю. [/quote Сала Украине. Героям сала Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
Дэна Опубліковано 1 вересня, 2013 Поділитися Опубліковано 1 вересня, 2013 Сало, сало Хероям!! Посилання на коментар Поділитись на інших сайтах Поділитися
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.